• Interiér restaurace Sportovní areál Vitality
  • Interiér restaurace Sportovní areál Vitality
  • Gastro vitální restaurace
  • Slavnostní tabule Vitality Slezsko

Tofu

Je ještě hodně lidí, kteří tofu neochutnali, přestože jeho historie je velmi dlouhá. Tofu se v Číně, odkud pochází, začalo vyrábět ve druhém století před naším letopočtem. V sedmém století se jeho znalost rozšířila i do Japonska. V obou zemích, ale i ve Vietnamu, Koreji a Thajsku dodnes patří tofu k tradičním jídlům. V západních zemích tofu neznali až do poloviny 20. století.  Se zájmem o vegetariánství a zdravou stravu se i zde začalo masivně rozšiřovat.

V asijské kuchyni se tofu využívá ve slaných i sladkých jídlech, protože má vynikající schopnost přejmout chuť ostatních použitých přísad. Tofu jako nízkokalorický zdroj bílkovin, je ideální při snižování cholesterolu v krvi. Pokud zařadíte tofu do svého jídelníčku, výrazně tím prospěje tělu především v boji s nadváhou.

Výrobní proces se za staletí příliš nezměnil. Základem dobrého tofu je dobrá sója. Čím kvalitnější suroviny se při výrobě použijí, tím lepší tofu vznikne. Sójové boby se propláchnou, namočí se na několik hodin do vody, aby nabobtnaly, pak se rozmixují i s vodou, v níž byly namočeny. Vzniklá, jemná kaše se vaří a pak pasíruje, aby došlo k oddělení mléka a pevné složky – okary. Tofu vznikne stražením  sójového mléka. Právě srážení je jedna z nejdůležitějších věcí při výrobě tofu, sójového sýru. Tradičním srážedlem je mořská sůl. Hmota se pak uloží do speciální nádoby a zatěžká se, čímž se vytlačí přebytečná voda.  Zátěž a doba působení určí konečnou konzistenci tofu - zda bude měkké nebo tvrdé. Po tom všem se nařeže na kousky a dá se vychladit do nádoby s vodou.

100 g přírodního tofu: 470kJ, 15,5 g bílkovin



Logo Ferona Logo Radegast Logo TZ Logo AHR Logo Budamar

Logo WilsonLogo AGELLogo SynerLogo M Steel Projects Logo M Steel Projects

Jsme na Facebooku

Jak se k nám dostanete

GPS: 49°39'31.317"N, 18°41'46.129"E
Mapa: Google.cz | Mapy.cz

Popis

Chcete pravidelně dostávat naše novinky do Vaší emailové schránky? Přihlaste se k odběru: