• Interiér restaurace Sportovní areál Vitality
  • Interiér restaurace Sportovní areál Vitality
  • Gastro vitální restaurace
  • Slavnostní tabule Vitality Slezsko

Tempeh

Tradiční indonéské jídlo. Sójové boby jsou fermentovány v plackách do zakouřené až oříškové chutě.  Stejně jako tofu patří tempeh k tradičním výrobkům dálného východu.  Lidé si uchovávali a balili sójové boby do listu podobného našemu lopuchu. Zjistili, že sójové boby jsou prorostlé plísní. Intuitivně věděli, že tato plíseň bude blahodárně působit pro výživu člověka. Udělali kuličky z uvařených sójových bobů, zamotali je do listu a nechali na nejteplejším místě svého obydlí. Tempeh musí mít při výrobě dostatečný přívod vzduchu. Javánci měli speciální přístřešek se slámou, protože sláma podporovala proces zrání plísně. Tempeh je zajímavý tím, že obsahuje všechy vitamíny řady B, je to takový vitamínový komplex, včetně vitamínu B12. Vitamín B12 je produktem toho, jak plíseň dýchá. Díky fermentaci získává tempeh vysoký podíl proteinů, vlákniny a vitamínů, ale také intenzivní chuť a vůni. 

Čím víc proroste plísní a povrch je bělejší, tím je v tempehu více B12. Je vhodný pro všechny věkové kategorie i pro sportovce.

Bílý tempeh se nepoužívá za studena, musí být tepelně upravený. Smažený nebo uzený  tempeh je vhodný pro použití v kuchyni za tepla i za studena.



Logo Ferona Logo Radegast Logo TZ Logo AHR Logo Budamar

Logo WilsonLogo AGELLogo SynerLogo M Steel Projects Logo M Steel Projects

Jsme na Facebooku

Jak se k nám dostanete

GPS: 49°39'31.317"N, 18°41'46.129"E
Mapa: Google.cz | Mapy.cz

Popis

Chcete pravidelně dostávat naše novinky do Vaší emailové schránky? Přihlaste se k odběru: