• Interiér restaurace Sportovní areál Vitality
  • Interiér restaurace Sportovní areál Vitality
  • Gastro vitální restaurace
  • Slavnostní tabule Vitality Slezsko

Bobkový list

Pochází z Malé Asie, pěstuje ve Středomoří, Íránu a Sýrii.

Je vhodný pro diabetiky, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Podporuje také trávení, chuť k jídlu.

POUŽITÍ:

  • k dochucení omáček, polévek, zvěřiny, při marinování a pečení masa, do kyselých jídel, okurek nebo hub
  • k vyčištění kloubů a těla od usazenin a solí kyseliny močové při revmatických bolestech                 

Obklad na klouby z bobkového listu:

bobkový list rozdrtíme, smícháme s olivovým olejem,

směs dáme na čistý kapesník a přikládejte několikrát denně na postižené míst

Čaj na artritické bolesti

Koření dáme do hrnku a přelijeme 1/4 l vařící vody, po 15 minutách scedíme, popíjíme pomalu po celý den, zopakujeme za 3 dny, za týden, za měsíc a za 6 měsíců.

Působí také jako protijed. Pomáhá i při bolestech v kostech, kříži a při bolestech sedacího nervu. Bobkový list podporuje trávení. Hořčiny z bobkového listu povzbuzují tvorbu žluči, což je důležité u jater, poškozených dlouhodobým užíváním chemických léčiv. Známé jsou také účinky bobkové listu na trávení a inhalace čerstvého bobkového listu pomáhá také proti bolestem hlavy a migrénám, pomáhá při revmatismu a koupel z něj prý ulevuje bolestivým a ztuhlým svalům. Aroma bobkového listu je značně silnější než jeho chuť, která je štiplavá a nahořklá.  Velmi chutná je kombinace bobkového listu a kari koření. Bobkový list se používá celý, ale také mletý. U nás se využívá spíše sušený, který ovšem nemá zdaleka tak výrazné aroma jako čerstvý. Bobkový list se nesmí dlouho vařit, jinak se stane velmi hořkým.



Logo Ferona Logo Radegast Logo TZ Logo AHR Logo Budamar

Logo WilsonLogo AGELLogo SynerLogo M Steel Projects Logo M Steel Projects

Jsme na Facebooku

Jak se k nám dostanete

GPS: 49°39'31.317"N, 18°41'46.129"E
Mapa: Google.cz | Mapy.cz

Popis

Chcete pravidelně dostávat naše novinky do Vaší emailové schránky? Přihlaste se k odběru: