Bobkový list
Pochází z Malé Asie, pěstuje ve Středomoří, Íránu a Sýrii.
Je vhodný pro diabetiky, protože snižuje hladinu cukru v krvi. Podporuje také trávení, chuť k jídlu.
POUŽITÍ:
- k dochucení omáček, polévek, zvěřiny, při marinování a pečení masa, do kyselých jídel, okurek nebo hub
- k vyčištění kloubů a těla od usazenin a solí kyseliny močové při revmatických bolestech
Obklad na klouby z bobkového listu:
bobkový list rozdrtíme, smícháme s olivovým olejem,
směs dáme na čistý kapesník a přikládejte několikrát denně na postižené míst
Čaj na artritické bolesti
Koření dáme do hrnku a přelijeme 1/4 l vařící vody, po 15 minutách scedíme, popíjíme pomalu po celý den, zopakujeme za 3 dny, za týden, za měsíc a za 6 měsíců.
Působí také jako protijed. Pomáhá i při bolestech v kostech, kříži a při bolestech sedacího nervu. Bobkový list podporuje trávení. Hořčiny z bobkového listu povzbuzují tvorbu žluči, což je důležité u jater, poškozených dlouhodobým užíváním chemických léčiv. Známé jsou také účinky bobkové listu na trávení a inhalace čerstvého bobkového listu pomáhá také proti bolestem hlavy a migrénám, pomáhá při revmatismu a koupel z něj prý ulevuje bolestivým a ztuhlým svalům. Aroma bobkového listu je značně silnější než jeho chuť, která je štiplavá a nahořklá. Velmi chutná je kombinace bobkového listu a kari koření. Bobkový list se používá celý, ale také mletý. U nás se využívá spíše sušený, který ovšem nemá zdaleka tak výrazné aroma jako čerstvý. Bobkový list se nesmí dlouho vařit, jinak se stane velmi hořkým.