• Interiér restaurace Sportovní areál Vitality
  • Interiér restaurace Sportovní areál Vitality
  • Gastro vitální restaurace
  • Slavnostní tabule Vitality Slezsko

Domácí kvásek

Chceme-li péci doma tradiční chleba, můžeme si chlebový kvásek připravit sami. Jak na to?

Chlebový kvásek je v podstatě směs vody a mouky, která za příznivých podmínek začne kvasit.

Do sklenice nasypeme cca 100 g žitné mouky a přilijeme cca 100 ml vody. Rozmícháme a vytvoříme hustší směs. Sklenici přikryjeme tak, aby kvásek mohl „dýchat“. Uložíme na místo „příjemné“ teploty asi 27°C a ponecháme několik hodin. Poté část těstíčka ubereme, domícháme stejným množstvím čerstvé vody a mouky a znovu necháme kvasit o stejné teplotě. Toto „dokrmování“ kvásku opakujeme vždy po několika hodinách, až kvásek sám vytvoří dostatek bublinek. Kvásek by měl mít příjemnou, lehce nakyslou vůni.

Buďto jej použijeme na pečení nebo si jej uložíme do lednice na příště. Pokud jej jenom oživujeme, můžeme použít poloviční gramáž mouky, tedy 50 g mouky a 100 ml vody (vody může být i méně). Pokud nepečeme, je dobré kvásek oživovat alespoň každých pět šest dní.

Je to jak živý organizmus o který se musí neustále pečovat, omlazovat a krmit ho.



Logo Ferona Logo Radegast Logo TZ Logo AHR Logo Budamar

Logo WilsonLogo AGELLogo SynerLogo M Steel Projects Logo M Steel Projects

Jsme na Facebooku

Jak se k nám dostanete

GPS: 49°39'31.317"N, 18°41'46.129"E
Mapa: Google.cz | Mapy.cz

Popis

Chcete pravidelně dostávat naše novinky do Vaší emailové schránky? Přihlaste se k odběru: