Goldenberries
Goldenberries mají velmi vysoký obsah vitamínu C, díky kterému stačí necelých 50 gramů sušených plodů k zajištění jeho denní spotřeby. 100 gramů produktu pak přibližně pokryje doporučenou denní dávku vitamínu A. Díky obsahu beta-karotenu tak příznivě působí na zrakové nervy. Goldenberries jsou rovněž považovány za dobrý zdroj vitamínu P - rutinu. Přestože se jedná o ovoce, jsou Goldenberries zajímavým zdrojem fosforu, železa a některých B vitamínů. Rovněž je pozoruhodný obsah bílkovin, které tvoří 16 % energetické hodnoty sušeného plodu. Goldenberries jsou známy svými diuretickými účinky. Mají také skvělou schopnost želírovat.
Ideální využití má jako syrová součást salátů, koláčů a jiných druhů pečiv, džemů, dezertů, ozdoba nápojů, salátů. Plody se konzumují čerstvé, sušené, zavařené, kandované a i v kompotech.
Zdá se, že jeví částečný protirakovinný efekt v lidové medicíně. Klasická medicína se snaží pochopit princip a mechanismus celkového efektu. V tradičním léčitelství se mochyně používá při léčbě rakoviny (leukémie obzvláště), astmatu, hepatitidy, revmatismu nebo zánětů kůže.