• Interiér restaurace Sportovní areál Vitality
  • Interiér restaurace Sportovní areál Vitality
  • Gastro vitální restaurace
  • Slavnostní tabule Vitality Slezsko

Pohanka

Pravlastí pohanky jsou Himaláje, odkud se do Evropy dostala s mongolskými kočovníky a tatarskými nájezdníky, ze Sibiře, přes Ukrajinu a Polsko. V těchto zemích je pohanka stále běžně používaná převážně v zimě. Pohanka zdomácněla i v Japonsku, kde z ní dělají i u nás známé nudle Soba.  Ve Francii jsou tradiční pohankové palačinky. V našich zemích se pohanka pěstovala  již ve 12. století . Pohanka je velmi výživná obilovina, protože obsahuje 18 aminokyselin, ale i významné mastné kyseliny, jako je kyselina linolová a linolenová, které snižují cholesterol. Pohanka je zdrojem vitamínu B1, B2, B3, vitamínu C a E a stopových prvků-  zinku, mědi, selenu a manganu. Pohanka obsahuje rutin, což je látka ze skupiny flavonoidů, která brání vzniku krevních sraženin a zlepšuje pružnost krevních kapilár. Snižuje množství cholesterolu, je tedy ideální potravinou pro udržení dobrého stavu cévního systému. Velmi důležitým vitamínem obsaženým v pohance je cholin, který regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Zároveň napomáhá při odbourávání nahromaděného tuku v játrech. Po dlouhých letech se pohanka jako plodina s léčebnými účinky vrací do naší kuchyně. Pokrmy z ní upravené jsou výživné, hodnotné a hlavně jednoduché. Pohanka chutná i léčí, je dietní, bezlepková. Můžeme ji nazvat Královnou zdravé výživy.  Pohanku  používáme do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot i k zapékání.



Logo Ferona Logo Radegast Logo TZ Logo AHR Logo Budamar

Logo WilsonLogo AGELLogo SynerLogo M Steel Projects Logo M Steel Projects

Jsme na Facebooku

Jak se k nám dostanete

GPS: 49°39'31.317"N, 18°41'46.129"E
Mapa: Google.cz | Mapy.cz

Popis

Chcete pravidelně dostávat naše novinky do Vaší emailové schránky? Přihlaste se k odběru: