• Interiér restaurace Sportovní areál Vitality
  • Interiér restaurace Sportovní areál Vitality
  • Gastro vitální restaurace
  • Slavnostní tabule Vitality Slezsko

Sezam

je výborným zdrojem vápníku, hořčíku, železa, zinku, draslíku, vitamínu E, B vitamínů a karotenu. Z pohledu tradiční čínské medicíny má vztah k ledvinám, játrům, slezině - slinivce a plicím. Sezam ovlivňuje kvalitu kostní tkáně, tvorbu krve, plodnost, ale i kvalitu vlasů.  Pro "chladivý"  účinek  by  ho  měli konzumovat  také  lidé  "horkokrevní" - nadměrně  se  potící,  hyperaktivní,  se  sklonem  k vysokému tlaku, srdečním onemocněním a mozkovým příhodám.
Sezam je prospěšný:

- pro zdravé vlasy, oči, nehty, kůži, kosti, zuby 
- výborná prevence osteoporózy

Recept na Gomasio:  10 lžiček semínek (mohou být i jiná než sezam, ale sezam je základ), 5 lžiček soli. Semínka opražíme nasucho na pánvi, až začnou praskat, odstavíme ze zdroje tepla.  Část semínek odebereme a zbytek utřeme se solí v hmoždíři najemno. Právě při tření semínek se solí vzniká chemická reakce. Sůl reaguje s olejem ze semínek a mění se tak na mnohem příznivější pro lidský organismus. S gomasiem můžete solit úplně všechno. Navíc tento způsob solení dokonce napomáhá odvykání od nadměrného solení.

Z čerstvě opražených a rozemletých semínek se připravuje tradiční sezamové „máslo“ Tahiny. Tento krém je v oblasti Středozemního moře součástí tradiční pomazánky – humusu. Ze sezamové pasty se také připravují oblíbené cukrovinky baklava a chalva. Baklava je tučný, sladký zákusek, který je rozšířen v oblastech bývalé Osmanské říše. Je plněná sekanými ořechy a slazena cukrem nebo medem. Znáte chalvu? Tak to je další z orientálních cukrovinek, jejímž základem je sezamové semínko.



Logo Ferona Logo Radegast Logo TZ Logo AHR Logo Budamar

Logo WilsonLogo AGELLogo SynerLogo M Steel Projects Logo M Steel Projects

Jsme na Facebooku

Jak se k nám dostanete

GPS: 49°39'31.317"N, 18°41'46.129"E
Mapa: Google.cz | Mapy.cz

Popis

Chcete pravidelně dostávat naše novinky do Vaší emailové schránky? Přihlaste se k odběru: